21. června 2007

Závitušky

500 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g cukru, 20 g droždí, 3/8 l mléka, sůl, 1 žloutek, 50 g tuku na potření těsta, trochu krystalového cukru

Z poloviny odměřeného mléka, rovné lžičky cukru, odebraného z odváženého cukru do těsta, a z droždí uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme ji, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Mlékem smíchaným se žloutkem a rozpuštěným máslem zeděláme a vypracujeme tuhé těsto jako na koláče a dáme je kynout. Z vykynutého těsta utvoříme váleček o průměru asi 40 mm, rozkrájíme jej na stejně velké dílky a z každého dílku sválíme kuličku. Každou kuličku pak rozválíme na tenkou placičku, potřeme ji rozpuštěným máslem, posypeme krystalovým cukrem a volně sbalíme jako palačinku. Pak závitky na obou koncích do jedné třetiny délky nakrojíme a konce křížem přehneme. Závitušky složíme na pomaštěný plech, necháme vykynout, pak je potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme v předehřáté troubě. Podáváme jako zákusek ke kávě.