26. července 2007

Smetanový křen

1 šálek neslazené smetany, sůl, 2 lžíce strouhaného křenu

Křen zamícháme do ušlehané smetany ihned po ustrouhání, aby nezčernal. Pak přidáme sůl. Smetanový křen podáváme k šunce, k uzenému studenému jazyku a k libovému masu. Plníme jím též šunkové závitky.

Treska vařená

1,5 -kg tresky, 3 lžíce strouhané housky, 2 lžíce másla, sůl, 1 cibule

Tresku stáhneme, nakrájíme a vložíme do kastrolu. Do poloviny ji zalijeme horkou vodou, přikryjeme a povaříme. Pak porce opatrně obrátíme a dovaříme. Celkem vaříme 15 až 20 minut. Strouhanou housku nasucho opražíme a pokapeme trochu máslem. Na zbylém másle osmahneme cibuli. Podáváme se smetanovým křenem.

Příloha: vařené brambory a saláty.

Lín pečený na kmíně

1,-až 1,5 línů, sůl, kmín, hladká mouka, 2 ½ lžíce másla, trochu vývaru, citron, petrželová nať

Pro snažší uvolnění šupin ponoříme líny asi na ½ minuty do vařící vody. Po odstranění šupin líny opláchneme, vykucháme, odřízneme hlavu, maso osolíme a poprášíme hladkou moukou. Líny posypané trochou kmínu pečeme na rozehřátém másle na každé straně asi 6 minut. Pečené líne dáme na horkou mísu. V másle od pečení osmahneme sekanou petrželovou nať, podlijeme trochou vývaru, krátce povaříme na zahoustlou šťávu a podáme k rybě.

Přílohy: vařené brambory a saláty.

21. června 2007

Koblihy II

500 g hladké mouky, 0,25 l mléka, 70 g másla, 6 žloutků, 4 lžíce moužkového cukru, 2 lžíce rumu, 40 g droždí, citronová kůra, muškátový oříšek, 1 hořká mandle, sůl, tuk na smažení

Z poloviny mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. Máslo utřeme se žloutky a cukrem, přidáme příchutě, sůl, rum, vzešlý kvásek, mouku a zbylé mléko. Vypracujeme těsto, utvoříme koblihy, přikryjeme je ubrouskem a dáme vykynout. Pak je obrátíme, necháme vykynouti po druhé straně a usmažíme.

Závitušky

500 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g cukru, 20 g droždí, 3/8 l mléka, sůl, 1 žloutek, 50 g tuku na potření těsta, trochu krystalového cukru

Z poloviny odměřeného mléka, rovné lžičky cukru, odebraného z odváženého cukru do těsta, a z droždí uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme ji, přidáme cukr a vykynutý kvásek. Mlékem smíchaným se žloutkem a rozpuštěným máslem zeděláme a vypracujeme tuhé těsto jako na koláče a dáme je kynout. Z vykynutého těsta utvoříme váleček o průměru asi 40 mm, rozkrájíme jej na stejně velké dílky a z každého dílku sválíme kuličku. Každou kuličku pak rozválíme na tenkou placičku, potřeme ji rozpuštěným máslem, posypeme krystalovým cukrem a volně sbalíme jako palačinku. Pak závitky na obou koncích do jedné třetiny délky nakrojíme a konce křížem přehneme. Závitušky složíme na pomaštěný plech, necháme vykynout, pak je potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme v předehřáté troubě. Podáváme jako zákusek ke kávě.