20. června 2007

České knedlíky

500 g hrubé mouky, 1 plná lžička soli, 1 vejce a 1 žloutek, na špičku nože kypřicího prášku nebo droždí velikosti lískového oříšku, 2 šálky mléka, 2 až 3 rohlíky nebo žemle od minulého dne.

Mouku prosijeme do mísy a osolíme. Do mléka rozkvedláme vejce a žloutek, rozdrobíme droždí a zaděláváme nepřílish tuhé těsto. (Použijeme-li místo droždí kypřicí prášek, dáme jej až do zpracovaného těsta a promísíme.) Těsto necháme odpočinout aspoň 1/2 hodiny, pak přimícháme žemle nakrájené na drobné kostky, promícháme s těstem a hned tvoříme podlouhlé knedlíky. S prkénka je sesuneme do vařící se vody, ponecháme plný plamen, aby se voda zchlazená vložením knedlíků začala zase co nejdříve vařit. Pak teprve plamen zmírníme a přikryté knedlíky vaříme 15 minut. Po této době je obrátíme a dovaříme.Uvařené knedlíky vyjmeme buď kráječem knedlíků s držadlem, nebo pomocí dvou dezertních talířků, kterými knedlíky zachytíme. Z vody vyjmuté knedlíky hned krájíme nebo je aspoň přepůlíme, aby z nich vyšla pára. Knedlíky vaříme asi 25 až 30 minut, podle velikosti. První knedlík nejdříve přepůlíme, než jej začneme krájet na plátky, abychom se přesvedčili, zda je dostatečně uvařený (nedovařený knedlíky v půlkách můžeme ještě snadno dovařit).