17. června 2007

Svíčková pečeně s vínem

750 g pravé svíčkové, 50 g slaniny, 2 sardele nebo lžíčka usekané petrželové natě, lžička usekané cibule, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, sůl, 1 lžíce másla, 2 lžíce drobně nakrájené kořenové zeleniny, 1/2 menší cibule, 0,1 l červeného vína, 1 lžíčka hladké mouky.

Vykostěné sardele utřeme a smícháme s petřelovou natí, usekanou cibulí a s citronovou kůrou. Svíčkovou odblaníme, protkneme proužky slaniny, osolíme a potřeme připravenou sardelovou směsí. Na kastrole vyškvaříme větší část másla, osmahneme na něm kořenovou zeleninu a v tomto základu maso po celém povrchu opečeme. Pak je podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme asi 1 hodinu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou smíchanou se zbytkem másla, rozmícháme, přidáme víno, krátce povaříme a přecedíme. Maso krájíme na tenké plátky, polijeme je trochou omáčky a ostatní omáčku podáváme zvlášť.

Přílohy: noky, bramborové smažené krokety, makarony, saláty.