21. června 2007

Knedlíky žemlové (vídeňské)

10 žemlí bez tuku nebo rovných rohlíků, 2 vejce, asi 0,5 l mléka, šalek hrubé mouky, sůl

Zatvrdlé žemle nakrájíme na kostičky a necháme rozkrájené ještě oschnout. Asi hodinu před vařením je polijeme osoleným mlékem s ušlehanými vejci a necháme navlhnout. Občas lehce zamícháme. Nakonec přidáme mouku a tvoříme v dlaních kulaté knedlíky. Povrch musí být obalen moukou. Zavařujeme je do vařící osolené vody a vaříme 20 minut. (Mléko do knedlíků měříme tak, že do půllitrového hrnku rozbijeme vejce a dolijeme mlékem).
Obměna: Přidáme 1 malou cibuli zpěněnou na lžičce másla, 1 lžíci drobně usekané petrželové natě.