21. června 2007

Palačinky gratinované s jahodami

2 žloutky, 4 lžičky cukru, citronová kůra, 16 lžic hladké mouky, 16 lžic mléka, šptka soli, přepuštěné máslo na pečení, jahody
Směs na potření: 1 lžíce másla, 1 lžíce cukru

Žloutky rozšleháme, osolíme přidáme cukr. Za stálého míchání přidáme střídavě mléko a naposled přimícháme citronovou kůru. Necháme co nejdéle odpočinout. Těsto lijeme malou naběračkou na máslem vymaštěnou horkou pánev a po obou stranách pečeme. Hotové potíráme směsí: Cukr smícháme se lžičkou kůry ostrouháne s dobře omytého pomeranče a přidáme oboje k nahřátému máslu. Potřeme je syrovými rozšlehanými jahodami s cukrem a volně svineme. Složíme je na skleněnou zapékací mísu, povrch potřeme oslazeným bílkovým sněhem, smíchaným s hrstkou pražených strouhaných lískových oříšků. Vložíme je na 2 minuty do trouby ožehnout.