19. června 2007

Vepřový guláš s kysaným zelím

600 g prorostlého vepřového masa,1 lžíce sádla, 1 větší cibule, sůl, kmín, rovná lžička sladké papriky, 300 až 400 g kysaného zelí, 1 lžíce hladké mouky, 0,25 l kyselé smetany, trochu vývaru z kostí.

Cibuli drobně pokrájíme, zpěníme ji na části sádla, přidáme omyté a na kostky pokrájené maso, osolíme je a podusíme bez podlévání, až do vysmahnutí šťávy. Pak přimícháme papriku, maso podlijeme trochou vývaru z kosti a dusíme téměř do měkka. K téměř měkkému masu přidáme vymačkané a překrájené zelí a dusíme dále. Zatím uděláme ze zbylého sádla a hladké mouky jíšku, horkou ji přimícháme do guláše a ještě asi 8 minut povaříme. Nakonec přilijeme smetanu a necháme guláš přejít varem.

Přílohy: knedlíky, chléb, bramborové noky.